Saturday, August 30, 2014

JEJAKA IDAMAN MALAYA - EPILOG


AQEELA tekun melakukan kerjanya. Hisyam yang duduk di depannya langsung tidak dihiraukan. Walaupun renungan Hisyam sedikit mengganggu tumpuannya tetapi dicekalkan hatinya agar kuat menghadapi godaan itu. Gangguan Hisyam yang kadang-kadang sengaja menarik fail-fail yang ingin diambilnya dibalas dengan membulatkan mata sebesar yang boleh.

“Qeelaaa…tak kesiankan abang ke?” Terdengar Hisyam mula merengek.

“Eee…nak kesiankan apanya?” Mata masih merenung skrin komputer. Aqeela malas nak memandang anak Dato’ Azman yang sudah duduk di depannya lebih satu jam.

“Abang lapar.” Hisyam merendahkan tona suaranya. Berharap Aqeela simpati kepadanya.

“Tadi dekat rumah siapa suruh tak sarapan?” Aqeela mendengus.

Tidak faham kenapa Hisyam sudah pandai merengek-rengek sekarang ni. Sebulan lebih usia perkahwinan mereka, Hisyam mula tunjuk perangainya yang pelbagai warna. Nakal, kuat mengusik, manja, selalu minta perhatian sampai dia pun dah naik lemas.

“Tinggalkanlah sekejap kerja tu.” Hisyam bersandar. Memerhati Aqeela yang langsung tidak memberi perhatian kepadanya.

“Tak bolehlah. Miss Chan nak guna untuk buat report.” Aqeela menoleh Hisyam sekilas. Hati tercuit juga melihat wajah cemberut Hisyam. Lapar sangat ke?

“Aiyooo…Encik Hisyam. Kalau you asyik kacau Aqeela. Bila masa kerja dia nak siap?” Miss Chan yang ingin ke pantri singgah sebentar di meja Aqeela.

“You bagi dia kerja banyak sangatlah, Miss Chan. Tengok dia dah tak mahu layan husband dia yang hensem ni.” Hisyam melirik manja pada Aqeela yang sedang menahan geram.

“Mana ada banyak, Encik Hisyam. Hari-hari you kacau dia. Kerja satu hari boleh siap sudah jadi tiga hari. Kalau Dato’ Azman tanya I cakap you puncanya.” Miss Chan tersenyum.

“Okey, okey. I janji. Hari ni last I kacau dia time kerja. I pinjam dia sekejap aje. I belum sarapan lagi ni.” Hisyam buat muka simpati.

“Okey, I bagi chance. Susah juga bila husband anak bos kan, Qeela. Satu jam aje tau. Or else she have to do overtime, Encik Hisyam.” Miss Chan kenyit mata dan berlalu dari situ.

Aqeela gigit hujung bibir. Miss Chan ni kenapalah baik hati sangat. Sebenarnya dia malas nak keluar. Tak tahu kenapa badan dia macam lemah sedikit hari ini. Pagi tadi semasa bangun dari tidur kepala dia sedikit berdenyut. Tapi semua itu tak diberitahunya kepada Hisyam.

“Sayang…” panggil Hisyam.

Aqeela berpusing menghadap Hisyam. Fail ditangan diletakkan di atas meja.

“Kita dekat pejabat ni,” beritahu Hisyam lagi.

Aqeela kecilkan mata. Tak faham dengan kata-kata Hisyam.

“Jangan gigit-gigit bibir macam tu.” Hisyam tersenyum nakal. Gatal.

Terus Aqeela lemparkan pemadam pensel yang ada di tangannya kepada Hisyam.

Mengekek-ngekek Hisyam ketawa. Nasib sempat elak. Kuat juga balingan Aqeela.

“Tak boleh ke otak tu suci sikit. Asyik fikir ke lain aje,” bebel Aqeela sambil menyusun kembali dokumen-dokumen yang sudah dia gunakan. Dimasukkan ke dalam fail dan diletakkan di tepi meja. Dia menunduk untuk mengambil beg duit di dalam laci.

“Lapar sebab tu jadi macam ni.” Hisyam tersengih. Alasan memang tak boleh diterima akal betul.

Aqeela menggeleng. Dia berdiri dan terus berjalan.

“Eh, sayang! Nak pergi mana?” Hisyam turut kalut bangun. Langkahnya dipercepatkan menyaingi Aqeela.

“Jessi, I keluar sekejap. Encik Hisyam you ni nak bawak I pergi mana entah. I dah cakap dengan Miss Chan. Anything just call or text me.” Aqeela terus melangkah ke depan lif.

Hisyam tersenyum. Hati berbunga-bunga bila Aqeela sudi melayannya walau sibuk dengan kerja yang menimbun.

“Terima kasih.” Lengan Aqeela ditarik. Jemarinya disulamkan dengan jemari Aqeela. Hisyam rapatkan ke bibirnya. Dikucup seketika. Diturunkan sebaik pintu lif terbuka.

“Sama-sama kasih, Encik Hisyam. Kalau Qeela tak layan nanti abang melalut entah apa-apa. Bukan Qeela tak kenal perangai Awad Hisyam Dato’ Azman ni.” Aqeela tersenyum. Pada masa yang sama turut menggeleng.

“Itu yang buat abang sayang Qeela. Rasa macam nak peluk ketat-ketat aje.” Hisyam tersenyum juga. Mata merenung Aqeela penuh kasih.

“Abang jangan nak buat drama dekat sini. Ada CCTV. Sekejap lagi ada yang upload dalam Facebook.” Aqeela jegilkan mata. Lelaki ni kalau tak di cakap memang sah-sah dia akan buat. Nak beromantika memang tidak kira masa dan di mana-mana sahaja.

“Sayang ada akaun Facebook eh?” Hisyam bersandar malas pada dinding lif.

“Kalau tak ada kena kutuk kaw-kaw dengan Abby dan Shahnaz nanti. Ketinggalan zaman.” Aqeela tertawa kecil.

“Abang tak ada.” Hisyam buang pandang pada pintu lif.

“Errr…sorry.” Aqeela ketap bibir. Logik kut kalau Hisyam tak ada akaun Facebook sebab lelaki yang seumur dengan Hisyam jarang ada Facebook.

“Siapa aje yang boleh tengok akaun Facebook Qeela?” Hisyam pandang semula Aqeela di sisi.

“Keluarga, Kawan-kawan. Kebanyakan kawan-kawan Uitm.” Aqeela tersengih.

“Dulu-dulu masa belajar ada boyfriend?”

“Ramai.” Aqeela menjawab penuh yakin.

“Oh…” Hisyam tunduk. Mata memandang hujung kasut.

Special bf aje yang tak ada. Kalau ada pun semuanya dah jadi sejarah. Cukuplah yang ada dekat sebelah ni. Susah tau nak jaga. Nak-nak bila dia merajuk.” Aqeela menyiku lengan Hisyam. Cuba untuk memujuk.

You’re my everything, sayang. Macam manalah abang tak sayang Qeela sangat-sangat. Jujur, manja, pandai memujuk. I love you. Love you so much.” Hisyam ambil tangan Aqeela dan bawa ke dadanya. Matanya merenung tepat ke dalam anak mata Aqeela.

“Tahu.” Aqeela jongketkan hidung. Tersenyum manis untuk Hisyam.

“Sayang ni macam tulah. Tak boleh abang nak romantik-romantik sikit. Potong. Jom.” Hisyam tarik tangan Aqeela sebaik pintu lif terbuka.

Aqeela memicit sedikit pelipisnya saat mereka berjalan menuju ke kereta. Kepalanya kembali berdenyut. Mata dikecilkan untuk mengimbangi pergerakannya.

“Kenapa sayang?” Hisyam yang perasan perubahan Aqeela memberhentikan langkah.

“Pening. Panas sangat dekat luar ni agaknya.” Aqeela cuba memandang ke atas. Cuba merasai teriknya mentari. Namun entah di mana silapnya tiba-tiba dia rasa disekelilingnya gelap. Telinganya hanya menangkap namanya dipanggil sayup-sayup.

Mata yang terpejam rapat dibuka perlahan-lahan. Aqeela nampak Hisyam yang tersenyum memandangnya. Dia memerhati sekeliling. Sepertinya dia berada di dalam bilik rawatan.

“Dah sedar pun sayang abang ni. Nasib ada klinik yang dekat. Qeela buat jantung abang nak tercabut. Macam nak putus nyawa pun ya juga.” Hisyam menggenggam erat tangan Aqeela. Menzahirkan kebimbangan yang bersarang dalam hatinya.

“Maaf sebab buat abang risau. Dari pagi lagi Qeela dah rasa tak sedap badan.” Aqeela cuba untuk bangun.

“Doktor minta Qeela buat urine test.” Hisyam membantu Aqeela untuk duduk. Sebuah bekas disuakan kepada Aqeela.

“Untuk apa?” Aqeela memandang tangan kanan Hisyam.

I don’t know.” Hisyam jongket bahu.

Beberapa minit kemudian, Aqeela dan Hisyam duduk menghadap Doktor Jumayza. Doktor bertugas yang memeriksa Aqeela sewaktu Aqeela pengsan tadi.

“Tahniah. Puan mengandung. Dah empat minggu.” Doktor Jumayza tersenyum.

Really?” Hisyam memandang Doktor Jumayza tanpa kerlipan.

Doktor Jumayza mengangguk.

“Alhamdulillah.” Hisyam meraup mukanya. Tanda bersyukur kepada yang maha Esa. Dia memandang Aqeela yang hanya tersenyum.

“Nanti puan ambil ubat dekat luar ya.”

Mereka berdua duduk menanti nama dipanggil di tempat duduk yang terdapat di ruang menunggu.

“Terima kasih, sayang. Abang tak tahu nak cakap apa lagi. Kalau ikutkan hati tadi nak aje buat lompat bintang. Tapi nasib baik masih tak lupa diri.” Hisyam merangkul kemas bahu Aqeela. Tidak tahu hendak gambarkan bagaimana perasaannya sekarang ini. Gembira yang teramat.

“Kalau abang buat juga tadi, Qeela tak mengaku suami,” gurau Aqeela.

“Amboi, lupa diri nampak. Ingat kalau sorang-sorang Qeela boleh mengandung ke? Ini, ini yang berkerja keras tau.” Hisyam menuding jari ke badannya sendiri.

“Tak payahlah nak beritahu satu dunia.” Aqeela mencubit perut Hisyam. Malu. Sebab ada beberapa orang pesakit dah tersenyum-senyum memandang mereka.

“Hebat tak abang?” Hisyam menari-narikan keningnya.

“Eee…tak senonohlah. Tahulah orang tu jejaka idaman Malaya.” Pipi Aqeela dah memerah. Malu mendengar kata-kata selamba Hisyam.

“Terima kasih, sayang. Terima kasih. Abang janji abang akan sentiasa berada di samping sayang sepanjang masa. Kita sama-sama jaga nyawa di dalam ni.” Tangan Hisyam menggosok perlahan perut Aqeela. Tidak peduli mata yang memandang. Apa yang dia tahu dia bakal menjadi seorang bapa.

“Terima kasih untuk abang juga sebab percaya pada Qeela. Sudi terima Qeela yang serba kekurangan. Sudi memayungi Qeela dengan kasih sayang abang. Qeela sayang abang. Moga ini akan lebih mengeratkan lagi perhubungan kita suami isteri.” Aqeela meletakkan tangannya di atas tangan Hisyam.

Spontan Hisyam mengucup kepala Aqeela. Faham akan kata-kata Aqeela. Moga tiada lagi kekhilafan yang mungkin mereka akan lakukan di masa hadapan tetapi jika itu dugaan yang Allah aturkan. Berharap dia dan Aqeela mampu menanganinya sebaik mungkin.


TAMAT

P/S Harap kawan-kawan dapat tinggalkan komen. Terima kasih atas sokongan anda semua.

26 comments:

  1. Alhamdulillah..akhirnya hepy ending

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....thanks dear sudi sangat baca citer biasa2 ni...

      Delete
  2. Dugaan d awal perkahwinan, alhamdulillah semua dpt diselesaikan...yg penting happy ending..

    ReplyDelete
  3. wahhh happy ending .. si sweett hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu sad ending mesti kena marah....tq ummu sulaim sudi baca... ;)

      Delete
  4. miaha miaha syeena...kn betul...terus melekat... mlm pertma slpas ABC...

    perasan hisyam tuuuu sb power

    suka sb cerita syeena end dia sntiasa sweet ...mcm CDK

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlebih gula tak kak ita?....hikhikhik...

      Delete
    2. sentiasa ok dgn cara u yg tersendiri... syeena klu x ke media cetak... blh save pdf tak...akak nk printttt... tk puas la bca gini

      or syeena buat mini nvl prnt sendiri mcm wawa buat FM
      apa2 pun pm akak erk

      Delete
    3. nanti saya fikirkan eh kak ita...

      Delete
  5. Wahhh I LIKE I LIKE ! <3 <3 <3

    ReplyDelete
  6. TERBAIK(huruf besar lagi)hehehehe...
    happy ending...

    ReplyDelete
  7. swweeet ending to a sometimes-tak-semanis-madu-love-story..... happpyyyy :)

    ReplyDelete
  8. Akhirnyaaaa.. Memang terbaik lah Kak Syeeenaa.. Tak sabarnak tunggu karya Akak yg selanjutnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ViaaaChicha....cerita biasa2 aje ni...thanks sudi baca..

      Delete
  9. bestttt sangat. sayang tak dapat dibukukan. kak syeena print sendirila. rasa tak puas macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida...perancangan tu memang ada....insya-Allah kalau jadi nanti akan diberitahu...

      Delete
  10. Kak syeena.. finally dpt juga baca smpi abis.. lama tggu citer ni.. luv it..
    waiting for ur nx novel kak syeena.. gud luck k..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Umi Alauwiah.....thanks sudi baca citer biasa2 ni... ;)

      Delete
  11. Yeayyy tamat juga... kak syeena JIM sgt2 best sbb ada bff nama abby hehehe.. hai doc.. semoga idea sentiasa mencurah2 ye.

    ReplyDelete