Thursday, August 18, 2016

ADA AKU KISAH - BAB 4


LINA yang baru melabuhkan punggung di tempatnya kembali berdiri. Terkebil-kebil matanya melihat makhluk indah ciptaan Tuhan yang sedang berjalan ke arahnya. Hensemnya. Dia tersengih.
“Errr…maaf I main masuk aje.” Abu Zarr tersenyum sambil menanggalkan kaca mata sport jenama Oakley dari mukanya. Digantung pada kocek baju T.
“Tak apa. Tak apa. Tak kisah pun.” Tersipu-sipu Lina membalas.
Sekali seumur hidup kut dapat berbual dengan model kacak macam Abu Zarr ni. Macam bulan jatuh ke riba. Nak harapkan Azizah memperkenalkan dia pada jejaka hensem ni. Nan hado. Kedekut Azizah tu. Nak makan soranglah tu. Eh, agak-agak kalau dia ajak selfie nak tak lelaki ni? Muat naik kat Instagram mesti dapat banyak like.
“Eric ada?”
Lina mengangguk laju. Jari telunjuknya menuding pada bilik kerja Eric.
“Boleh I jumpa dia?”
Sekali lagi Lina mengangguk. Bibirnya bagai digam. Suaranya pula bagaikan tersekat untuk dikeluarkan. Hati bukan main lagi merancang macam-macam tapi begini pula terjadinya.
Thanks.” Abu Zarr meleretkan senyuman paksa. Berkerut dahinya dengan tingkah Lina.
Dia menggeleng kecil sebelum terus sahaja melangkah ke bilik kerja Eric.
Phew!” Lina terduduk. Terasa kejang kakinya menahan dari terjelupuk. Tiba-tiba sahaja dia menepuk mulutnya sendiri.
“Kenapalah mulut ni susah sangat nak bercakap. Dah depan mata kut. Bodohnya.” Dia membebel sendiri.
“Siapa yang bodoh, noks?”
“Opocot, mak kau!” Terus sahaja Lina berdiri tegak hingga pahanya berlaga dengan meja. Sakit. Terkejut bila ada suara ala-ala jantan berbisik di telinganya.
Mengekek Shahrul ketawa. Namun tawanya terhenti bila melihat Lina mencapai pembaris besi. Tak cukup tanah dia berlari bila Lina mula mengejarnya. Kalut dia mencari tempat persembunyian. Pantri. Lantaklah Eric nak marah. Yang penting selamatkan badan sado dia dari lebam dek pukulan pembaris besi.
Bunyi bising di luar memaksa Eric memusat pandang pada pintu bilik kerjanya yang terbuka.
What the…” Dia menggigit bibir bila kelibat Shahrul dan Lina melepasi bilik kerjanya.
Abu Zarr yang sudah melabuhkan punggung pada kerusi di depan Eric turut sama berpaling. Dia tersenyum sinis.
“Macam-macam perangai staf kau.” Dia menyindir bila duduknya kembali menghadap Eric.
Dorang tu terlebih kreatif.” Eric membalas. Dalam hati menyumpah perangai tak cukup matang Shahrul dan Lina. Sungguh memalukan. Siaplah budak berdua tu selepas ni.
“Kreatiflah sangat. So, mana ID terbaik kau tu? Tak nampak batang hidung pun. Janji pukul 8:00. Ini dah 8:15.”
“Jijah?”
Abu Zarr mengangguk.
“Kau ada janji dengan dia ke?” Terangkat kedua-dua belah kening Eric.
Biar betul kawan dia ni? Sebab itukah Abu Zarr sanggup mencemar duli ke pejabatnya pagi ini? Azizah pun tak ada update apa-apa pun pasal janji temu gadis itu dengan Abu Zarr. Ada sesuatu yang dia tak tahu ke? Azizah dan Abu Zarr?
“Hari ni nak pergi kedai perabut, kan? Aku nak pergi sekali. Nak tengok dengan mata sendiri perabut yang dia pilihkan. Takut tersilap.” Hujung bibir Abu Zarr ternaik sedikit.
Jatuh rahang Eric. Patutlah. Patutlah Azizah mengadu dengan dia mengatakan Abu Zarr cerewet. Sejak bila pula kawan dia ni bersikap macam ni? Setahu dia Abu Zarr yang dia kenal jenis tak kisah. Seorang yang boleh berkompromi. Apa yang telah diputuskan, itulah yang dipersetujui.
So?” Sebelah kening Abu Zarr terjongket.
Belum sempat Eric menjawab, telefon bimbitnya berbunyi. Dia memandang. Nampak muka Azizah di situ. FaceTime. Pantas jari telunjuknya naik di depan muka Abu Zarr. Memberi isyarat tunggu sebentar. Jemarinya menekan ikon hijau.
“Ya, Cik Jijah…”
Matanya terbuntang bila melihat ada pelekat kool fever di dahi Azizah. Dah kenapa pula dengan staf dia yang seorang ni. Jangan Azizah cakap gadis itu demam sudahlah. Semalam elok sahaja. Tapi melihatkan hidung gadis itu yang merah sepertinya tebakan dia betul.
Abu Zarr betulkan duduknya bila terdengar Eric menyebut nama Azizah.
Morning super duper handsome boss.” Suara Azizah bergema. Tidak merdu. Kedengaran sengau.
What happened to you?”
Duduk Abu Zarr berubah posisi. Tidak senang mendengar pertanyaan Eric pada Azizah. Apa yang tak kena dengan gadis itu? Nak aje dia meminta Eric palingkan skrin telefon bimbit lelaki itu ke arahnya. Eh, tak boleh. Nanti Eric fikir lain pula.
“Demam. Demam panas. Plus flu. You boleh tolong I tak?”
Anything.”
“I sepatutnya pergi kedai perabut pagi ni. Nak tengok perabut untuk rumah Encik Abu tu. You tahulah kan a friend of yours yang super kekwat dan cerewet tu. Dia nak ikut sekali.”
Super what?” Eric tahan senyumannya dari menguntum. Mata memandang Abu Zarr di depan. Nampak mata si teman dah membuntang.
“I tahu you tak pekak. Ni boleh tak you suruh Lina ganti tempat I?”
Eric pandang lagi Abu Zarr bila si teman menggeleng kepala.
“Nanti I tanya Lina kalau dia free.”
Thanks, Eric,”
Just get a rest, Jijah.”
Bye.”
Eric panggung kepala sebaik sahaja panggilan video itu tamat. Wajah Abu Zarr direnung.
“Kau dengar sendiri, kan? Azizah tak sihat. Aku akan minta Lina temankan kau ke kedai perabut tu.”
“Tak perlu.”
“Betul?”
“Errr… kau boleh bagi alamat rumah Jijah?”
What for?”
Just give it to me. Aku rasa aku tahu kenapa staf kau jadi macam tu.” Abu Zarr bertegas.
Sebenarnya ada perasaan bersalah bersarang dalam hatinya. Entah-entah demam Azizah ada kaitan dengan kejadian semalam.
I smell something fishy here.” Eric ketawa-ketawa.
Sehelai post-it note ditarik. Dia menulis sesuatu di atasnya.
“Tak ada fishy-fishylah.”
“Nah. Kau jangan macam-macam dengan dia. Dia ni budak baik.” Eric memberi amaran seraya menyerahkan nota kecil yang bertulis tulisan tangannya tadi kepada Abu Zarr.
Don’t worry.” Abu Zarr tersenyum.
Dia membaca apa yang ditulis Eric. Dahinya berkerut. Eh, macam dekat dengan rumah emak dia? Lahhh… setaman ke? Patutlah emak dia kenal dengan Azizah.
“So, sekarang ni tak jadilah pergi ke kedai perabut tu.”
Later. Thanks, Eric. Aku pergi dulu.” Abu Zarr bergegas bangun. Tergesa-gesa bersalaman dengan Eric dan berlalu dari situ.

P/S Harap kawan-kawan dapat tinggalkan komen. Terima kasih atas sokongan anda semua.

No comments:

Post a Comment