Thursday, June 19, 2014

JEJAKA IDAMAN MALAYA - BAB 12


BUTIK pengantin yang dipilih orang tua mereka terletak betul-betul di kawasan yang sibuk hingga memaksa Hisyam menurunkan Aqeela terlebih dahulu sebelum dia pergi mencari petak parkir kosong.

Bunyi derapan tapak kasut yang seakan berlari di belakangnya menarik perhatian Aqeela. Namun belum sempat dia menoleh terasa seperti ada tangan yang menarik tudungnya.

"Allah!" Aqeela menjerit kuat. Tangan kiri memegang tombol pintu. Tangan kanan pula memegang kepala. Menghalang dari tudungnya dari terlucut.

"Sanggup kau buat aku macam ni! Kau tahu kan aku cintakan dia! Aku sayangkan dia!" Anidah menjerit kuat.

Aqeela menghela nafas dalam-dalam setelah membetulkan sedikit letak tudungnya di kepala. Dia cuba menenangkan diri. Kalau tak mengenangkan dia kenal dengan gadis ini mahunya dia tangankan saja. Tapi kalau dia membalas nampak sangat dia turut merendahkan maruah sendiri. Tarik-tarik tudung nampak sangat tak bertamadun.

"Sampai hati kau. Kami dah nak berkahwin. Kenapa tiba-tiba kau muncul semula?" Anidah mengongoi. Merasakan seperti dia yang menjadi mangsa.

Aqeela merenung tajam. Bila masa pula aku muncul semula? Si Anidah ni bodoh ke atau saja-saja buat bodoh. Dia dengan tunang dia yang datang dekat aku. Salahkan aku pula.

"Patutlah dia semakin jauh." Anidah tersedu sedan. Meminta simpati Aqeela.

"Aku tak faham apa yang kau merepek ni, Anidah. Aku tak pernah pun kacau hubungan kau dengan Farid. Kalau Farid berubah memang tak ada kena mengena dengan aku. Kenapa tak tanya dengan dia sendiri?" Sinis Aqeela membalas.

"Aku tahu dia tak ikhlas mencintai aku. Dalam hati dia masih ada kau. Buktinya sekarang ni." Anidah masih menyalahkan Aqeela.

"Bukti? Bukti apa?" Aqeela jongket kening.

"Butik pengantin ni. Kau ada janji dengan dia kan?" Anidah merenung tajam.

“Apa kau merepek pagi-pagi ni?” Aqeela memandang pelik bekas teman serumahnya.

“Farid cakap dia ada temujanji pagi ni. Puas aku desak dengan siapa. Patutlah dia tak nak cakap. Rupa-rupanya dia nak berjumpa dengan kau.” Anidah dah bercekak pinggang.

“Kenapa you tak masuk-masuk lagi?” Hisyam menghampiri tunangnya.

Anidah yang mendengar suara lelaki menegur terus menoleh ke belakang. Muka dia berkerut memerah otaknya. Cuba mengingatkan di mana dia pernah berjumpa lelaki itu.

“Tunang aku. Kau pernah jumpa dia dekat kedai mamak tempoh hari.” Aqeela tersenyum melihat rupa Anidah yang terkejut.

“Tunang?” Anidah terkebil-kebil.

“Tak habis-habis lagi mengacau orang? Apa masalah kau ni sebenarnya? Rasa tak selamat? Oh! Yalah. Kau pernah rampas hak milik dia dulu kan sebab tu kau jadi paranoid sendiri.” Hisyam menyindir tajam.

“You…” Aqeela menggeleng. Dia malas mahu memanjangkan cerita.

“Aku…Aku…” Anidah tergagap-gagap.

“Apa aku, aku? Dengar sini ya. Lain kali kalau aku nampak kau kacau Aqeela lagi, aku tak teragak nak buat laporan polis. Beritahu sekali dekat tunang kau tu. Meroyan tahap mental. Memang sepadanlah korang berdua.” Hisyam tuding jari betul-betul pada hidung Anidah. Cuma tidak disentuh sahaja. Tahap kesabaran dia sudah sampai ke tahap maksima. Tidak faham apa lagi yang mereka cari dari Aqeela. Dasar busuk hati.

Anidah tidak terkata. Terkulat-kulat dia mendengar amaran Hisyam. Tidak tunggu lama. Dia terus beredar. Tak sanggup dimalukan lagi.

“Masuklah ke you nak tunggu Farid samdol tu pula datang.” Hisyam angkat kening.

“Aah sebab I dah ada knight in shining armour that can come to the rescue. Macam superman. Errr…superman.” Aqeela ketap bibir. Dia memandang Hisyam atas bawah sebelum matanya terhenti pada suatu tempat.

“Aqeela…” Hisyam besarkan mata. Tak sangka Aqeela kini sudah pandai bergurau. Kalau selalu tu keras semacam sahaja.

“I polos tau.” Aqeela kenyit mata dan terus menguak pintu butik.

“Polos sangatlah tu.” Hisyam mengekori langkah Aqeela.

“Apa korang buat lama-lama dekat luar tu?” Syu pemilik butik pengantin menegur pasangan yang baru melangkah masuk ke dalam butiknya.

“Teman tak mesra tunang saya ni datang just want to say hi.” Hisyam berseloroh. Saja mahu membalas usikan Aqeela tadi.

“Kak Syu! Mana baju yang nak kena cuba?” Aqeela yang sedang membelek baju pengantin yang tergantung sengaja mengubah topik. Tak suka kisahnya menjadi perbualan.

“Duduk dululah, Hisyam.” Syu menghampiri Aqeela. Lima pasang baju yang telah dipilih Datin Hanum dan Mak Cik Hendon ditunjukkan pada Aqeela.

Hisyam duduk di ruang menunggu. Ada sofa di situ. Tersenyum dia memerhati gelagat tunangnya.

Aqeela bergegas ke bilik persalinan. Lima minit kemudian dia keluar.

“Cantik,” puji Hisyam.

“Cantik eh tapi macam besar aje ni, Kak Syu.” Aqeela berpusing-pusing di depan cermin.

“Tak apa. Boleh alter.” Syu datang dengan tali ukur dan jarum.

Aqeela membiarkan Syu membuat kerjanya. Sesekali dia melirik pada si tunang yang tertawa sendirian.

"Apa you ni asyik ketawa aje dari tadi?" Geram pula Aqeela dengan Hisyam.

"Awet muda." Hisyam semakin galak. Sukar betul dia hendak berhenti ketawa.

"Ouchhh! Kak Syu, sampai hari nikah nanti kering darah saya." Aqeela memukul perlahan badan mak andam cum wedding planner mereka.

"Kau yang tak reti duduk diam. Salahkan akak pula," protes Syu yang sedang meletakkan jarum peniti pada baju pengantin yang dipakai Aqeela.

"Cucuk aje, Kak Syu. Darah tunang saya ni tengah mendidih. Pagi-pagi dah kena serang dengan perempuan mental." Hisyam menggeleng bila mengingatkan peristiwa tadi.

"Tak baiklah you panggil dia macam tu." Memanglah Aqeela marah tapi tak adalah nak gelar macam tu.

"Betul apa. Meroyan tak tentu pasal." Hisyam tersengih.

"Dia tu kurang kasih sayang aje." Aqeela berpusing bila Syu menyuruhnya berbuat begitu. Memandang Hisyam melalui biasan pada cermin.

"Kurang kasih sayang? Hmmm...betul juga. I memang tak boleh lupalah muka dia tadi." Hisyam sambung tawanya semula.

"You pun. Patutnya tak perlulah balas balik sampai macam tu." Aqeela menggeleng.

"Sayang I kena maki. Mana boleh I diamkan aje."

"Hishhh...susah betul kalau dapat tunang yang over protective." Aqeela ketap bibir. Tiba-tiba pipinya bertukar warna. Malu. Dia nampak bibir Hisyam menggumam perkataan I love You.

"Dah kenapa dengan kau ni?" Kak Syu merenung muka Aqeela yang dah memerah.

"Saya cakap I love You. Itu yang jadi macam tu, Kak Syu."

"Eee..." Aqeela terus masuk ke bilik persalinan. Malas nak pandang muka Hisyam yang selamba itu.

Mengekek Hisyam dan Syu ketawa.

"Arghhh...Kak Syu!!!" Jeritan Aqeela bergema satu butik.

"Tercucuk jarumlah tu." Kelam kabut Syu mendapatkan Aqeela.

Satu jam lebih juga mereka habiskan masa di butik pengantin. Itu pun puas Aqeela bertegang urat dengan Hisyam. Leceh bila tak sependapat tentang pemilihan warna baju. Namun kedua-duanya akur bila Syu yang membuat keputusan.

“Kita nak ke mana sekarang ni?” Aqeela memandang wajah Hisyam yang tenang memandu.

“Jumpa caterer. Kena buat food tasting.”

"Food tasting?" Aqeela memandang Hisyam.

"Your mom and my mom are waiting for us." Hisyam masih fokus pada pemanduannya.

"Perlu ke semua tu? Hesy...susah betul nak kahwin dengan anak Dato' ni. Banyak sangat protokol." Aqeela membebel.

"Amboi cakap tak pandang kiri kanan." Hisyam menjeling.

"Cakap kalau pandang kiri kanan dah macam orang tak betul." Aqeela ketawa. Saja mahu mengusik. Dia faham apa yang dimaksudkan tunangnya. Tapi itulah dia. Tak suka dia cakap. Suka pun dia akan cakap.

"Yalah. Kita aje yang terhegeh-hegeh. Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong." Nada suara Hisyam sudah berubah.

Aqeela sengaja menundukkan sedikit badannya. Memerhati wajah Hisyam penuh asyik.

"Kenapa?" Hisyam dah buat muka pelik. Tak pernah-pernah Aqeela macam ni. Selalunya dia aje yang mengusik tunangnya itu.

"Hidung mancung. Lulus. Pipi sedang-sedang elok. Tak tersorong pun." Aqeela semakin galak mengusik.

"You!" Hisyam menggeleng. Meletus tawa dari mulutnya. Semakin dia tidak sabar menanti hari bahagia mereka.

"Yes, me..." Aqeela turut ketawa. Dia menyandarkan kembali badannya. Lega bila tahu Hisyam tidak ambil hati akan kata-katanya tadi.

"Sebenarnya our parents dah buat semua tu. Tapi mereka tak nak membelakangkan kita. Yalah dalam masa dua minggu mana sempat kita nak buat semua sendiri." Hisyam menerangkan keadaan sebenar.

"Kalau dua bulan mesti sempat." Aqeela mencelah.

"Tak sanggup I nak tunggu dua bulan. Ini kalau boleh esok nak jabat tangan tok kadi dah. Tapak tangan ni dah gatal aje. Tak sabar." Hisyam memandang sekilas dengan sengihan gatal.

Serentak itu, Aqeela memukul Hisyam dengan beg tangannya pada dada sasa milik lelaki itu.

"Love you." Itu balasan Hisyam. Langsung tak kisah dengan apa yang Aqeela buat padanya.

Terhenti terus Aqeela. pipi sudah berona merah. Hari ini saja sudah dua kali dia mendengar perkataan yang sama. Nak balas, memang taklah. Belum masanya.

Hisyam mengulum senyum. Faham mesti cik tunang malu. Boleh dilihat pada wajah itu yang sudah memerah. Bahagianya.

“Kita tak ada tukar-tukar barang kan?” Aqeela bertanya bila teringatkan sesuatu.

“Ada.” Pendek sahaja jawapan Hisyam.

“Ada? Sempat ke nak sediakan semua tu. Youlah ni. Tak menyabar sangat. Sesak nafas I. Semput nak fikir semua tu.” Aqeela mengeluh.

“Jangan risau sangat kalau you sesak nafas pun. I ada. I boleh bagi CPR.” Hisyam tertawa dengan kata-katanya sendiri.

Pantas Aqeela menekup mulutnya. Satu jelingan tajam dilemparkan kepada Hisyam.

         Hisyam tertawa. Dia dapat rasakan kehidupan yang bakal dia tempuhi bersama Aqeela pasti indah. Pasti seronok. Aqeela yang kasar tapi manja dan sekarang sudah pandai bergurau. Sungguh dia memang tidak sabar menanti detik itu.

P/S Harap kawan-kawan dapat tinggalkan komen. Terima kasih atas sokongan anda semua.

16 comments:

  1. Selamat tengahari Syeena

    thanks atas latest n3.. seronok melihat cara Syam smashhhh si anidah tu.. mental .. betul la tu mental vs mental .. jadi apa ekk

    lepas tu sweet sgt bila Qeela ngan sengal ala ala polos dia mengenakan si Syammmm....

    polos la sangattttt

    love u Syeena.. tapi akak sukaaaaa

    kak ita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak ita... Qeela memang polos... Wink...wink...

      Delete
  2. kak syeena!!!!!!!!!!! nape sy rs mcm sy plak aqeela....hihihihi....sy dh jatuh cinta berkali2 dgn hisyam ni......bestnya klau dpt hisyam....kak, nak next entry.....hihihih - jumay jue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adusss jumay...parah ni...next n3?! Sabar ya...

      Delete
  3. Hisyam, sang hero yang juga polos tau hehehehe ... antara pasangan pengantin yg paling releks pernah kita baca ... dlm masa kurang dari sebulan berkenalan, bertunang dan nak kawen eeeee... tak menyempat nak keluar dating bercinta di taman bunga, shopping mall & wayang bagai ... (takper lepas nikah boleh harung semua sekaligus, lagi best dah halal kan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bercinta lepas nikah lg best kan mask d...tq

      Delete
  4. Aduh jatuh cinta akk ngan Aqeela n Hisyam ni wat persiapan kawin cam kilat huhuhu xsabar nak tunggu depa bersatu CPR pelessss xcukup oksigen ni kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mintak cpr dgn siap tu....cpr hisyam khas utk qeela aje...

      Delete
  5. Replies
    1. Ada yang kata pasangan Cool vs garang

      Delete
  6. Aahhh... comel je dorg ni.. hisyam oii.. udah2 la usik si qeela tu.. kang qeela usik awak.. x terlarat awak nnti.. heeh

    ReplyDelete
  7. sweet couple...
    padan muka dengan pempoan meroyan tu.. sekali kena dgn hisyam.. suka suki je kacau tunang orng...

    ReplyDelete