Friday, April 11, 2014

CINTA SI GADIS DOBI - BAB 8



DAH dekat sejam Dini termenung panjang di biliknya. Dia sampai di pejabat seawal tujuh pagi tadi. Tak dapat nak lelapkan mata. Teringat peristiwa malam kelmarin.

“Tan Sri, anak saya ni memang dah berkenan sangat dengan Ardini.” Dato’ Salleh memulakan bicara.

“Alhamdulillah, abang bersyukur. Ada juga yang berkenan dengan anak dara abang yang bukan kepala angin aje. Keras kepala pun ya juga ni,” balas Tan Sri Ashraff yang lebih selesa membahasakan dirinya abang.

Sara menyiku Dini. Teruja bila ada orang yang berani dan jujur masuk meminang adiknya ini.

Dini mendengus. Si abjad di sebelahnya dijeling geram. Memang panjang akal mamat mangkuk ni. Boleh pula dia suruh abah dia merisik sekali. Sengal.

Ajad cuma tersenyum senget. Tahu gadis dobi di sebelahnya mesti tengah menahan marah. Dapat di baca dari pandangan berapi yang diberikan padanya.

“Macam inilah. Kami bukan nak ikat terus anak dara abang ni. Bak kata orang berniaga, booking dulu. Biar mereka kenal-kenal. Manalah tahu suatu hari nanti hati masing-masing dah suka sama suka. Masa tu barulah kita ikat mereka ni,” cadang Dato’ Salleh.

Interkom yang berbunyi mengejutkan Dini dari lamunan.

"Cik Dini, Encik Ajad dah sampai dekat meja Amy," beritahu Grace.

Kelam kabut Dini berlari ke pintunya dan menekan kunci pada tombol pintu. Dia mengintai di sebalik tirai kemudian lekas-lekas kembali ke tempat duduknya. Terdengar seperti tombol pintu biliknya cuba dibuka dari luar. Berkali-kali sebelum senyap seketika.

"Dah tak ada kerjalah tu. Asyik nak menempel aje dekat sini. Padan muka kau," Dini ketawa terkekeh-kekeh.

Interkom di atas meja Dini berbunyi lagi.

"Cik Dini..." Suara Grace memanggil Dini sebelum dicelah seseorang.

"Dini! Apasal kau kunci pintu? Baik kau buka sekarang," arah Ajad geram.

"Aku ada banyak kerjalah. Bukan macam kau anak bos. Boleh goyang kaki," balas Dini mengejek.

"Baik kau buka sekarang. Kalau tak aku pecahkan pintu ni," ugut Ajad.

"Beranilah kau," cabar Dini.

"Try me." Interkom terus dimatikan.

Lama Dini menunggu. Cuak juga manalah tahu si abjad tu betul-betul nak pecahkan pintu. Bukannya boleh pakai sangat. Mentang-mentanglah lelaki dikurniakan Allah dengan tujuh akal. Memang akal si abjad ni sentiasa panjang.

Dini bangun dan berjalan menghampiri pintu biliknya. Dia mengintai lagi di sebalik tirai. Dia hanya nampak Grace yang sedang menaip. Staf-stafnya yang lain sedang sibuk membuat kerja masing-masing. Dia menarik nafas lega bila kelibat si abjad langsung tidak kelihatan.

"Lega nampak?" tegur seseorang di belakang Dini.

"Mama!" Dini menjerit sekuat hati sampai terhantuk kepalanya pada dinding kaca biliknya.

"Cik Dini!" Suara Grace kuat memanggil Dini. Tombol pintu cuba dipusing.

Terketar-ketar tangan Dini mencapai tombol pintu dan membuka pintu biliknya.

"Eh, Encik Ajad! Masuk dari mana?" tanya Grace kehairanan.

"Bilik Puan Haslina. Connection door." Ajad tersenyum senget.

Kali ini Dini sengaja menghantukkan kepalanya berkali-kali pada dinding kaca. Kenapalah dia tak terfikir biliknya dan bilik Haslina ada connection door.

"Sorry, Cik Dini. Can't help you there." Grace tersenyum-senyum dan menutup kembali pintu bilik bosnya.

Dini menarik nafas dalam-dalam. Dia perlu bertenang untuk berdepan dengan lelaki licik dan sengal macam si abjad ini. Dia berpusing. Terkejut dia bila mendapati si abjad masih berdiri di belakangnya.

“Eee… tepilah.” Dini menolak Ajad sekuat hati namun seinci pun tubuh lelaki itu tidak bergerak. Dia pula yang terasa seperti terkena renjatan elektrik saat tangannya menyentuh dada bidang lelaki itu. Serta-merta dia menarik kembali tangannya.

“Aku selalu pergi gym.” Ajad tersenyum senget.

Dini membuat memek muka meluat. Terus ditolak kasar badan Ajad.

Ajad yang tidak bersedia terdorong juga ke tepi. Namun dia tak kisah. Faham mesti Dini malu sebab dah terpegang dadanya yang berketul.

Dini duduk di kerusinya. Sengaja dia sepahkan mejanya dengan fail-fail yang sudah habis disemak tadi.

Ajad tutup balik fail-fail tersebut. Dia meletakkan dua bekas polisterin di atas meja. Satu diletakkan di depan Dini dan satu di depannya.

“Apa ni?” bulat mata Dini melihat tindakan Ajad yang tak tahu malu.

“Nasi lemak pun kau tak kenal?” Ajad angkat sebelah keningnya.

“Hei, dah dua puluh lapan tahun duduk Malaysia. Ingat aku tak tahu ke itu nasi lemak.” Dini menjeling.

“Ingat tak kenal nasi lemak. Rasanya aku yang tinggal lama dekat luar negeri bukan kau.” Ajad senyum perli.

Dini dah juling mata ke atas. Bengang. “Kau tu dah buang tabiat ke? Pantri penuh?”

“Kau suka roti jala kan? Kita tukar.” Ajad meletakkan polisterin yang berisi roti jala di depan Dini. Dia bukakan ikatan plastik yang berisi kuah kari ayam. Soalan Dini dibiarkan tak berjawab.

“Grace, mana bendanya?” Ajad menekan interkom di atas meja Dini.

“Dah boleh bawak masuk ke, Encik Ajad?” tanya Grace.

“Dah.” Interkom dimatikan.

Bulat mata Dini melihat Grace yang masuk ke biliknya dengan membawa dua muk berisi air kopi o panas. Dia tak sangka pembantunya itu boleh bersekongkol dengan musuhnya ini.

“Selamat menjamu selera, Cik Dini. Encik Ajad.” Grace terus keluar. Takut melihat mata Dini yang terjegil memandangnya.

“Mulai hari ini, kau mesti bersarapan dengan aku,” beritahu Ajad. Tangannya ditadah untuk membaca doa makan. Dia memandang Dini. Menunggu Dini untuk berbuat perkara yang sama.

Nak tak nak Dini tadah juga tangannya. Roti jala memang makanan kegemarannya. Tak sanggup nak tolak. Perutnya pun dah menyanyi lagu keroncong untuk ana. Tapi dalam hatinya terdetik macam mana agaknya si abjad boleh tahu.

Ajad tersenyum senget. Terima kasih kak long. Misi pertama berjaya.



TENGAH HARI itu, Grace memaklumkan pada Dini yang dia ada lunch appointment di Hotel Thistle.

Dini mengeluh. Makan lagi. Dia jarang makan tengah hari kalau dah bersarapan berat. Erkkk… roti jala dikategorikan berat padanya okey.

"Mak aiii, banyaknya Encik Amar! Siapa yang nak makan ni semua?" Terbeliak mata Dini memerhati lepas satu hidangan diletakkan di atas meja satu hidangan lagi sampai. Hampir penuh meja bulat lapan kerusi itu.

"Dato' will join us," beritahu Amar tersenyum.

"Tiga orang makan pun tak habis ni, Encik Amar." Dini menelan liur. Jangan paksa dia makan semua tu. Memang taklah dia nak habiskan.

"Siapa kata tiga orang? Tu..." Amar menjuihkan bibirnya ke arah pintu masuk restoran.

Dini menoleh. Dia mengeluh. "Hilang selera saya.”

"Tak baik, Ardini. Dato' yang ajak kita semua lunch sama-sama. Nana pun datang juga nanti," ujar Amar.

"Hai, bee," tegur Ajad sambil tersengih. Kerusi di sebelah Dini ditarik.

Dini menjeling.

"Ouchhh, bee...parah hati honey macam ni, kalau you asyik jeling-jeling," usik Ajad sambil memegang dadanya.

Tanpa di duga Dini mencubit kuat lengan Ajad. Nasib Ajad memakai kot. Kalau tak percuma kedua-duanya dapat dosa kering.

"Aduh! Bee... sakitlah," Ajad menyeringai sambil menggosok-gosok lengannya.

"Kau jangan nak beekan aku boleh tak? Kalau aku ni lebah betul, aku sengat kau banyak kali," marah Dini.

"Kalau lebah macam you, honey rela kena sengat. Beribu kali pun tak apa," Ajad tersenyum senget.

Amar dah ketawa besar sambil menekan perutnya. Pasangan sengal dan selamba ini memang mencuit hatinya.

Tidak lama kemudian Dato’ Salleh dan Nana sampai menyertai mereka bertiga. Masing-masing menunduk menikmati hidangan di depan mata setelah doa makan di baca.

“Nana, kenapa kau tak beritahu aku Encik Amar kau ni ada adik yang sengal dan tak tahu malu?” Dini berbisik di telinga Nana. Nama macam berbisik tapi semua orang boleh dengar suarannya.

Dato’ Salleh tertawa kecil.

Amar pun turut sama tertawa.

Hanya Ajad sahaja yang cemberut.

Nana serba salah. Dia pandang muka tunangnya minta pertolongan.

Bee, you belum kenal I betul-betul. Nanti dah kenal mesti you tak sanggup nak berjauhan dengan I.” Ajad menjawab sendiri bagi pihak Nana.

“Aku tak tanya kaulah,” jeling Dini.

“Dah, dah. Makan. Depan rezeki tak baik bergaduh. Lagipun lepas ni kan awak ada presentation, Ardini. Kalau tak makan nanti karang pengsan pula,” tegur Dato’ Salleh.

Dini hanya menundukkan mukanya. Lupa dia makan dengan bosnya merangkap bapa Ajad.

Ajad hanya tersengih bila Dini mengangkat muka dan menoleh padanya.


Dini jelir lidah. Dalam hati dah berbakul-bakul sumpah seranah dilemparkan pada si abjad.

P/S Sila jangan segan-segan tinggalkan komen. Terima kasih atas sokongan anda semua.
Req Group untuk tahu teaser-teaser bg bab2 akan datang https://www.facebook.com/groups/460780710692490/

14 comments:

  1. Makin menarik la dini dgn ajad ni cemburu buta ya.....

    ReplyDelete
  2. Ohh.... Abjad.....suke letewwww..... Dini please stay cool.

    ReplyDelete
  3. sis bila nak keluar novel??..heee..xpuas asyik dok bce kat blog n tgu teaser pasal diorang dekat fb jewk..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Full mss masih d usahakan ariana rose cute... ;)

      Delete
  4. Bila akan ada di pasaran ni dik? Thn ni or thn dpn?
    Tag akak bila dh nk kuar nanti yer

    ReplyDelete
  5. Syeena ...bila nk masuk bab 20 ni...den tunggu tau...kikiikikiiii

    ReplyDelete